audunSandvik_web.jpg

Audun Sandvik

Audun har vore med sidan starten i 2003, og er veteranen i Gloppen Musikkfest. Vi er glad for ynskje han velkomen i år og, som festivalmusikar og som ein av to kunstneriske leiarar for festivalen. Han er årets kurator og ivaretar stilsans, smak og respekt for tradisjonen samstundes som han er forløysende laussleppt.

Audun er ein ettertrakta solist, han begynte si solistverksemd på Troldhaugen - i heimbyen Bergen - som 16-åring. Til dagleg er Audun solocellist i Det Norske Kammerorkester, og er professor ved Norges arktiske universitet i Tromsø. Tjuagutten Audun er kjent frå ei rekkje solist-framføringar i radio og tv. Audun kombinerer gjerne det uttrykksfulle spelet med ei leiken og forløysande framferd på scena.

Utanfor konsertsalen er det fotball, båt, ski, kiting og sikkert ein haug andre sportslege aktivitetar som opptar denne bergensaren.

Det er ei stor glede og ære at Audun framleis står på som aldri før for at Gloppen Musikkfest er i stadig utvikling mot nye høgder.

Audun er utdanna ved Norges Musikkhøgskole og ved Indiana University i USA. Han har hyppige solistoppdrag og har vunne ei rekkje prisar, som den høgthengande «Unges Lindemanpris» i 2013. I 2017 spelte han og pianist Sveinung Bjelland inn ein cd med sonatar av Rakhmaninov og Sjostakovitsj. Han har mange år bak seg som solist i KORK.

Audun spelar på ein cello som blei bygd i Roma i 1695, av fiolinmakaren Giorgio Tanginger. Han er den eine av dei kunstnarlege leiarane våre.

 
PerKristian180318__DSC6922-Edit-2_web.jpg

Per Kristian Skalstad

Allsidige Per Kristian «PK» er Audun sin makker i musikkfestens kunstnalege leiing. Etter det mangeårige virket sitt som kvartettmusikar, konsertmeister og fiolinsolist, har han dei seinere åra vigd seg hovudsakleg til dirigering, både av symfonisk musikk og opera. Han utvidar stadig både repertoar og territorium og blir (re)engasjert i inn- og utland.

Eitt av PKs fortrinn som maestro, er nettopp hans varierte erfaring som utøvar, og hans evne til å vere lydhøyr. Han frydar seg også over fordjuping i italiensk - operakunstens eige språk.

 
 
Aine_web.jpg

Aine Suzuki

Til vanleg er ho solobratsjist i operaorkesteret ved Den Norske Opera og Ballett, og har vore det sidan 2016. Ho har plukka med seg ei rekkje prisar frå internasjonale musikkonkurransar, mellom anna frå Budapest, Verona og Japan. Tidlere har ho mellom anna spela i Orchestra Communitat de la Valenciana in Palau de les Arts Reina Sofia og har vore invitert til å spele med ulike orkester i Europa og Japan, mellom anna i Det norske kammerorkester, Plural Ensemble og Capell Japonica. I tillegg til dette er ho òg ein svært ettertrakta pedagog.

Peter_web.jpg

Peter Fridholm

Peter har si utdanning frå Musikhögskolen i Stockholm og frå Berlin, og har sidan 1996 vore tilsett i Hovkapellet ved Kungliga Operan i Stocholm, der han no er solofløytist. Peter har opptredd med samtlige orkester i Sverige og vert flittig nytta som kammermusikar og solist, både i Sverige og utanlands. Han er òg medlem av Kammarensemble og i kvintetten Royal Wind Quintet Stockholm. Som om ikkje dette var nok, så er han jazztrommis. Det er altså heilt klart ein musikalsk multikunstnar vi får på besøk.

 

Björn Nyman

Björn ein av Nordens fremste klarinettistar i sin generasjon, og er dessutan ein etterspurt kammermusikar og solist. Han er soloklarinettist i Kringkastingsorkestret og i Det Norske Kammerorkester.

Nyman er prisvinnar i to av dei mest prestisjefulle internasjonale konkurransane for klarinettistar: ARD-konkurransen i München 2003 og Carl Nielsen-konkurransen i Odense 2005. I begge konkurransane blei han dessuten tildelt pris for beste tolking av Mozarts klarinettkonsert. Nyman fekk delt førstepris i Crusellkonkurransen 2002 og vann ConocoPhillips-prisen same året. Björn Nyman har vore solist med m.a.

Kringkastingsorkestret, Odense Symfoniorkester, Bayerische Rundfunk, Bergen Filharmoniske Orkester, München Kammerorkester og Stavanger Symfoniorkester. Han er ein aktiv kammermusikar og har spelt på mange av dei leiande festivalane i Norden.

Björn Nyman fekk sin første jobb som soloklarinettist allereie som 19-åring i Lapin Kamariorkesteri. Han har også vore soloklarinettist i Gustav Mahler Jugendorchester under dirigentar som Pierre Boulez og Claudio Abbado.

Nyman har studert med Hans Christian Bræin og Leif Arne Pedersen ved Norges musikkhøgskole, samt med Yehuda Gilad ved University of Southern California i Los Angeles.

I 2016 gav han sin første solo-cd på LAWO. Saman med Kringkastingsorkestret framfører han verk av Debussy og Crusell i tillegg til Jan Erik Mikalsens Klarinettkonsert, som er tileigna Nyman. Nyman er førsteamanuensis, og har ein internasjonalt anerkjent klarinettklasse på Norges musikkhøgskole.

AlessandroCaprotti_web.jpg

Alessandro Caprotti

Alessandro studerte først i Milano hos Oscar Meana og deretter i Lyon hos Carlo Colombo. Han har vore solofagottist i Kringkastingsorkestret sidan 2009 og førsteamanuensis i fagott ved Norges Musikkhøgskole sidan 2019. Han har samarbeidd med ulike europeiske orkester, m.a. Det Norske Kammerorkester, Det Norske Blåseensemble, Den Norske Opera & Ballett, City of Birmingham Symphony Orchestra, Opéra de Rouen, Opéra de Lyon og Latvian National Symphony Orchestra.

Han er fast medlem av Oslo Kammerakademi og har med dette ensemblet opptredd både i Noreg og i utlandet, og medverka på fleire plateinnspelingar. Som kammermusikar har han elles vore med på Risør Kammermusikkfest, Gloppen Musikkfest, Stavanger Kammermusikkfestival og Kringkastingsorkestrets kammermusikkserie.

IngvildNesdalSandnes01_web.jpg

Ingvild Nesdal Sandnes

Bilde-asbjorg_web.jpg

Åsbjørg Ryeng

Åsbjørg Ryeng kjem frå Trondheim. Ho valde i ein alder av 10 år å legge fela på hylla til fordel for det eksotiske tangotrekkspelet bandoneón. Sidan den gongen har Ryeng dyrka lidenskapen sin for den argentinske tangomusikken. Ho jobbar no som solist og kammermusikar i store deler av Europa og i Argentina.

Åsbjørg har utdanninga si frå Norges Musikkhøgskole i Oslo, der ho fullførte mastergraden sin våren 2019.

Ryeng besøker jamleg Argentina, der ho hentar inspirasjon i møte med lokal kultur og gamle bandoneonspelande tangolegender som Juan José Mosalini, Pablo Mainetti, Victor Lavallen og Julio Pane. Åsbjørg Ryeng spelar i flere av landets leiande tangoband, og medverkar på ei rekke tangoplater med ensembel som El Muro, Tangueros del Norte, Los Osos Polares, Glød og Cantango.

simona_web.jpg

Simona Sindrestean

Simona er ein av dei leiande oboistane i Skandinavia. Ho er kjent for sin praktfulle klang og italienske melodikjensle; ho blandar den franske og tyske spelestilen på ein måte som er unik for henne.

Ho starta musikkutdanninga si som seksåring på piano på Liceul de Arta i Baia Mare i Romania. Ikkje lenge etterpå begynte ho parallelt å studere obo. Frå 2004 til 2008 tok ho Bachelor i musikk ved ved National University of Music i Bucharest, med den rumenske obo-guruen Florin Ionoaia som lærar. Frå 2008 heldt ho fram studia sine ved Conservatoire National Superieur de Musique i Paris, med den velkjende oboisten og pedagogen David Walter. Ho tok mastergraden i musikk ved Hochschule für Musik i Weimar i 2013 med Mathias Becker som lærar.

Simona har delteke i meisterklassar saman med mange velkjende oboistar, m.a. Hansjorg Schellenberger, Francois Leleux, Dominik Wollenweber, Christian Wetzel og Klaus Lienbacher. Ho har også vunne fleire prisar; ho har vunne alle tevlingar i heimlandet Romania, og det heile kulminerte med Grand Prize i Bucharest National Competition i 2008. Ho vann tredjeprisen ved Hochschulwettbewerb i Trossingen før ho starta den profesjonelle karrieren sin.

julius_web.jpg

Julius Pranevičius

Julius er professor i horn ved Norges musikhøgskole. Før det var han førstehornist i Kringkastingsorkesteret. I tillegg til undervisningspliktene sine, opprettheld han ein aktiv karriere som solist, kammer- og orkestermusikar. Han har vore solist ved fleire urframføringar, og han er stadig på ivrig jakt etter tilgjengelege komposisjonar for horn, for derved å få utvida repertoaret sitt.

Han er opphaveleg frå Vilnius i Litauen. Der fekk han si første opplæring på horn som 10-åring. Seinare held han fram å studere i Litauen, Noreg og Tyskland. I 2011 blei han Noregs yngste professor.

Julius har vunne ei rad internasjonale musikkonkurransar.